Wiedźma napisał(a):czasami jest to konieczne dla uwiarygodnienia bohatera, pokazania pewnych jego cech i dopełnienia całości
Wiedźma napisał(a):A tak przy okazji - "dali upust swoim uczuciom" brzmi idiotycznie
Tzn. wszystko zależy od stylu autora, ale kiedy ktoś pisze prosto i bezpośrednio, a nagle serwuje czytelnikowi taką peryfrazę, to wychodzi na to, że o seksie pisać zwyczajnie nie potrafi (nie wnikając w przyczyny).
Andrzej Sapkowski napisał(a):- Co ty, psiakrew, możesz wiedzieć o księżniczkach? Ja byłam księżniczką i wiem, że cała przyjemność bycia takową to możność robienia, co się chce. Mam ci powiedzieć wprost, czego mi się chce, czy sam się domyślisz?
Geralt, wciąż uśmiechnięty, nie odpowiedział.
- Nie chcę nawet dopuścić do siebie myśli, że ci się nie podobam - skrzywiła się dziewczyna. - Wolę założyć, że masz stracha, by nie spotkał cię los wolnego kmiecia. Ech, białowłosy. Nie mam przy sobie niczego ostrego. Zresztą sprawdź sam.
Położyła mu nogi na kolanach.
- Ściągnij mi buty. Cholewa to najlepsze miejsce do ukrycia noża.
Bosa, wstała, szarpnęła klamrę pasa.
- Tutaj również niczego nie ukrywam. Ani tutaj, jak widzisz. Zgaś tę cholerną świecę.
Na zewnątrz w ciemnościach darł się kot.
- Renfri?
- Co?
- To batyst?
- Pewnie że tak, psiakrew. Jestem księżniczką czy nie?
Można napisać z humorem, bez wdawania się w szczegóły i pozostawić czytelnikowi pole do interpretacji. Bez ryzykowania, że opis będzie zbyt "dokładny", co mnie osobiście niesamowicie razi w literaturze.
Kurcze, czemu ja jeszcze nie przeczytałam Wiedźmina??sectusempra napisał(a):Kurcze, czemu ja jeszcze nie przeczytałam Wiedźmina??
A opis przytoczony przez Krisa humorystyczny, świetnie pasujący do "Wiedźmina" - ale wszak nie do każdej książki by pasował
. Wszystko jednak zależy od konwencji.
Całą książke oczywiście też.
Użytkownicy przeglądający ten dział: brak zalogowanych użytkowników i 0 gości
Copyright © 2001-2010 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.
Teraz jest 10 wrz 2010, 02:29 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA | Forum: PHPBB
Warunki użytkowania • Polityka prywatności • Usuń ciasteczka