Sherlock Holmes (2009)

Każdy ma swój ulubiony film.

Postprzez Jok » 4 lut 2010, 10:15

Ja jeszcze nie bylem. zastanawiam sie teraz nad spedzeniem calego dnia w kinie i nadrobienia 3 waznych filmow w tym sherlocka ;)
I need someone to show me the things in life that I can't find
I can't see the things that make true happiness, I must be blind
Jok

Postprzez Hannibal » 6 lut 2010, 18:29

Jak dla mnie jest to jeden z najlepszych filmów przygodowych/akcji jaki oglądałem od września(mnie więcej taki okres czasu jestem w stanie ogarnąć). oglądałem go już 3 razy, bo szczerze powiedziawszy ukradłem kopię przez [[Usunąłem nazwę serwisu. Osobiście nie potępiam piractwa, ale nie powinniśmy jako forum pozwalać na reklamę jakiegokolwiek serwisu tym się zajmującego. - K.]]. Nie mniej film jest naprawdę dobry i co najważniejsze: gra aktorska. Postacie są moim zdaniem kompletnie nie takie jak w książce, szczególnie postać Watsona, bo pewną dozę szaleństwa i kontrowersyjnych metod w śledztwach Sherlocka(książkowego), można znaleźć podczas gdy postać poważnego i ułożonego lekarza została odwrócona do góry nogami...i co najważniejsze moim zdaniem bardzo na tym skorzystała.

Jedyne co w tym filmie przeszkadza to to, że od początku wiadomo, że zły lord czy tam hrabia(Duku :P) jest po prostu dobrym kanciarzem.
http://teatrmagiczny.salon24.pl
Hannibal

Postprzez Kristof Dernhest Eidenfel » 6 lut 2010, 23:15

A ja wiem czy tak od początku wiadomo? Ja się do samego końca zastanawiałem czy on aby jednak nie przejawia jakichś demonicznych zdolności.

Jest taka gierka - Holmes vs Cthulhu ;) To musi być ciekawe, zderzenie zimnej dedukcji z mocami poza pojmowaniem człowieka. Mam tę przygodówkę, ale podejrzewam że jest to zmarnowany potencjał (znam dwa inne tytuły tej samej firmy).
Rycerz Astarotte
Kristof Dernhest Eidenfel

Postprzez Fafarafa_Fraa_vel_Farara » 15 lut 2010, 01:22

Obejrzałam film.

GENIALNY! :D

Jestem absolutnie urzeczona, film kosi i miażdży. Nie będę tutaj ukrywać, że ze zniecierpliwieniem oczekuję na ciąg dalszy (który na pewno będzie, inaczej Moriarty by się nie pojawił ;) ). :) Aktorzy dopasowani świetnie. Całość potraktowana z przymrużeniem oka, ale jednak bez jakiegoś ośmieszania. Bohaterowie są bardziej ludzcy, acz nadal zachowane są ich cechy charakterystyczne, które wyczuwało się w opowiadaniach Doyle'a. No plus oczywiście piękne widoki, most w budowie, cała otoczka - świetny klimacik.
Guy Ritchie mnie nie zawiódł i niniejszym dopisuję go obok moich ulubionych reżyserów, z inklinacją do daję mu pierwsze miejsce. :)

Ahh, no i cudna muzyka przecież. :)

Korci mnie napisać jakąś recenzję albo bardziej rozbudowaną wypowiedź na temat tego filmu, ale jestem pijana i śpiąca, więc tego teraz nie zrobię. ;)
Ale jestem zachwycona filmem. Poważnie. Nie pamiętam kiedy ostatnio miałam aż taką fazę na zachłyśnięcie się czymś, co właśnie obejrzałam. :)
"A za to, żeś mienił się moim panem, jeszcze mi odpokutujesz!"
[scytyjskie powiedzenie]
Fafarafa_Fraa_vel_Farara

Re: Sherlock Holmes (2009)

Postprzez Madalena » 22 kwi 2010, 13:13

Mnie także bardzo podobała się ta adaptacja. Było mnóstwo dobrego humoru, wartka akcja i kapitalne ukazanie postaci Holmsa i Watsona. Żałuję nawet, że nie poszłam do kina, a zdecydowałam się obejrzeć film w domu.
I have ways to make you talk,
but you have nothing interesting to say
Madalena

Re: Sherlock Holmes (2009)

Postprzez Cazpian » 22 kwi 2010, 19:32

Cóż ostatni Cherlak nie jest zły aczkolwiek mając do dyspozycji w swoich zbiorach różne wersje (również te wczesne czarno-białe) nie nazwałbym go najlepszym. Jest efektowny i dowcipny ale ciut mi odbiega od idei Holmesa.
Recepta na życie- przygotuj swój grób i żyj jakbyś za chwile miał umrzeć a na koniec umieraj jakby życie nic nie znaczyło .

Obrazek
Cazpian

Poprzednia strona

Powrót do Film