Galathar napisał(a):Rein, nieładnie :> Zacząłeś dyskusję, zamotałeś, a teraz podwijasz ogon pod siebie i uciekasz kryjąc się pod hasłem "offtop". Ale racja - za daleko rzuciło dyskusję od głównego wątku

Przyznaję - średnio zgrabnie wyszło

Ale to dlatego że nie sądziłem aby ktoś wziął mój "argument" na poważnie i z nim dyskutował, a tu się wielka kontrowersja zrobiła...
Chińczycy:
Są od nas różni KULTUROWO:
inaczej postrzegają siebie względem innych, inaczej definiują swoje ja, cenią inne zalety u ludzi. To jest fakt i na to są badania. Oni należą do społeczeństw kolektywistycznych my indywidualistycznych. Można się zastanawiać jak dużo (lub mało) to zmienia natomiast samo istnienie różnicy jest bezsprzeczne.
Są też od nas różni genetycznie. Żółta skóra, skośne oczy, etc. Cechy charakteru też są dziedziczone genetycznie i można podejrzewać że ichnie są różne jak nasze. Ale to akurat nie jest istotne. Czy różnica jest genetyczna czy kulturowa, i tak na pewno jest.
Święci z Bostonu:
To jest taaaaakie pole do nadużyć, że lepiej o tym nawet za głośno nie myśleć bo niedajboże się spełni
Nadal uważam że jak ktoś chce wprowadzenia kary śmierci powinien przynajmniej w teorii być w stanie ją wykonać inaczej to tak jakoś bez przekonania i odpowiedzialności