Czy są szanse na Kontakt?

Czy jesteśmy sami we wszechświecie?

Postprzez kopniu699 » 16 lut 2009, 09:59

M.Songo napisał(a): Patrząc na naszą cywilizację wydaje się możliwe, że większość cywilizacji po odpowiednio długiej egzystencji doprowadzi do samozagłady.
Tu się nie zgodze z tobą. Zauważ że nawet nasza cywilizacja "śmierci/śmieci" już zaczęła przeciwdziałać globalnym kataklizmom. Zaczynamy powoli kminić że nie jesteśmy pępkiem wszechświata i jak sobie pani matka Ziemia zechce to nas wykosi w kilka/naście dni. Więc trzeba o nia dbać. A inne cywilizacje mogły też wyobraź sobie na to wpaść i też dbać o swoją panią matke Aplha Centurie...
"I Pan powiedział... Wpierw wyjąć musisz świętą zawleczkę... potem masz zliczyć do trzech... nie mniej, nie więcej."
kopniu699

Postprzez Hannibal » 16 lut 2009, 21:56

Nom. Ostatnio też drażnią mnie te katastroficzne tendencje. Uważam, że kontakt z rozwiniętą cywilizacją nie byłby taki trudny. Na poziomie matematycznym albo języka logiki zero-jedynkowym. Trudne to nie jest.
http://teatrmagiczny.salon24.pl
Hannibal

Postprzez Vivax Falciparum » 16 lut 2009, 22:31

A ja sądze, że cywilizacja rozwijająca zupełnie gdzieś indziej, różniłaby się tak skrajnie od naszej, że nie byłoby praktycznie żadnej możliwości kontaktu (w sensie dogadania się). Nie ze względu na odległości (w końcu wymyslą jakieś nowe technologie) Ale ze względu na inny kierunek rozwoju takiej cywilizacji. ''Obcy'' mogą zupełnie nie przypominać ziemian, nawet pod względem rozumowania. :)
Mam paliwo razy 100 suki.
Vivax Falciparum

Poprzednia strona

Powrót do Życie poza Ziemią