Przepisy na nalewki, wina i takie tam ;)

Rozmowy na każdy temat.

Postprzez Grim Reaper » 29 maja 2005, 06:33

Podaję numer 48 :Nalewka Koniczynowa!
1/2 kg świeżych kwiatków koniczyny(czerwonej jak się uda) zalewamy litrm wódki(70% na spirolu) trzymać ok.mieś/2 mieś szczelenie zamknięte.Potem pzefiltrować i można popijać.

Nr.76: Nalewka poziomkowa!
Jak najszybciej umyć i zalać spirolem(ok.70%) świeże owoce.Zamnknąć i postawić w ciemnym miejscu.Dodać 1/2kg cukru na każdy litr nalewki i niech się przegryza przez 1/2 roku.Potem można chlać.

Nr.79 Nalewka Rosyjska!
1/4 kg suszonych śliwek posiekać i wrzycić do słoja(lub gąsiora jak ktoś ma)Dorzycić skórki z 2 pomarańczy i 1 cytryny garść pokryszonej mięty i nieco cynamonu.Zalać to 1 i 1/2litrem wódki.Postawić w ciepłym miejscu i słonecznym na 2 tygodnie.Wstrząsać raz na kilka dni(jak się wam przypomni) Potem zlać samą nalewkę(bez dodatków z śliwki czy mięty) i zostawić na rok w chłodzie i ciemnocie.


To narazie tyle jak będziecie chcieli to dopiszę jak znajdę chwilę.
I'm here ....
As always....
Sometimes...
Avatar użytkownika
Grim Reaper
 
Posty: 318
Dołączył: 3 maja 2005, 20:20
Lokalizacja: Z miejsca zwanego ,,Black Rock Mountain"

Postprzez Phoenix » 29 maja 2005, 20:45

ja chce pokrzywowa:D:D:D:D::D:D:D::D!!!!!^^
®©╩©®
Avatar użytkownika
Phoenix
 
Posty: 2
Dołączył: 28 maja 2005, 22:36
Lokalizacja: tu i tam

Postprzez Misiekh » 29 maja 2005, 23:13

Ta rosyjska by mogła być ciekawa, ale kurka rok czekania to ja nie wytrzymię ;). Na koniczynową to chyba nie ta pora roku, tak samo jak na poziomkową (poziomki dopiero kwitną). Grim, zarzuć jakieś aktualniejsze ;)
Avatar użytkownika
Misiekh
 
Posty: 2289
Dołączył: 20 kwi 2004, 15:25
Lokalizacja: Wawa

Postprzez Grim Reaper » 30 maja 2005, 16:56

Nr.74 Nalewka pomarańczowa.

Obrać pomaarańcze i skórki zalać 2 litrami spirola na tydzień.1l wody i 1 kg cukru zmieszać żeby dało syrop i zagotować zbierać pianę która mżę się pojawić.Do tego syropu po przegotowanu(ma być gorący) dolać tamtą zlewkę ze spirola(już bez skórek)Odstawić w chłoek na 1/2 roku.

Nr.80 Nalewka Rabarbarowa.

Z łodyg wycisnąć litr soku mieszając dodawać 1/5 kg plynnego miodu i 1l spirola.Zamknąć i odstawić do lodówki.Przed użyciem wstrząsnąć!(czeka sięok. doby tylko!!)

Nr. 28 Nalewka czosnkowa (z winem)

Do słoja włożyć 1/4 kg obranego i zmiażdżonego czosnku.1l wina białego zmieszać ze 1/10 l płynnego miody i 1/20l wódki(70%) i zalać tym czosnek.Zamnknąć i pozostawić na słonecznym miejscy na 2 tyg potem przefiltrować i można się zalewać!


Phoenix nie mam niestety pokrzywowej.
:(
I'm here ....
As always....
Sometimes...
Avatar użytkownika
Grim Reaper
 
Posty: 318
Dołączył: 3 maja 2005, 20:20
Lokalizacja: Z miejsca zwanego ,,Black Rock Mountain"

Postprzez Logan » 17 lis 2005, 20:26

Któż z nas nie marzył kiedys by w ciemnym kącie knajpy napić się Absyntu... no moze nie wszyscy :P ale jeżeli ktoś tak, to jakiś gość na allegro sprzedaje wszystkie niezbędne zioła oraz receptury.

Kosztuje to 30 zł (jeszcze kilka dni temu miał mniejsze porcje za 15 zł) a starcza to na zrobienie 1,5 litra trunku. Trzeba mieć tylko własny spirytus...

Ja się zastanawiam nad kupnem... szczegóły znajdziecie tutaj
You might be a big fish, in a little pond... doesn't mean you've won...
Avatar użytkownika
Logan
 
Posty: 3094
Dołączył: 3 lis 2004, 21:38
Lokalizacja: Fenris / Warszawa

Postprzez Orzech » 17 lis 2005, 21:01

..czosnkowa?? Ygh..
A wiecie z czego smakuje najlepiej nalewka? Otóż: najlepiej smakuje ze słoika..praktykowałam :D

Ej..a wiecie/teraz mi się przypomniało/..ja mam w domu 5 litrów spirytu w butelce po wodzie mineralnej 8)

- Używaj funkcji "zmień" a nie pisz 2-óch postów jeden pod drugim - Logan
"Czekoladka, której człowiek nie chciał zjeść nie liczy się jako czekoladka".
Avatar użytkownika
Orzech
 
Posty: 907
Dołączył: 21 paź 2005, 16:08
Lokalizacja: leszczyna, a jakże

Postprzez Misiekh » 17 lis 2005, 21:05

Orzech, nie kuś bo ci najazd zrobię :lol:

Absinth to zło najwyższych lotów ;). Kumpel jak się nim spił to gadał z muchami na lepie.
Ino ten cały rytuał picia robi się w krótkim czasie trudny do wykonania :lol: . No i można się po gardle oparzyć, jak się za długo trzyma ogień :). A przyjemne uczucie to nie jest ;)


PS. Acha, byłbym zapomniał - Orzech, używaj opcji "zmień" zamiast pisać 2 posty jeden pod drugim ;)
Avatar użytkownika
Misiekh
 
Posty: 2289
Dołączył: 20 kwi 2004, 15:25
Lokalizacja: Wawa

Postprzez Orzech » 17 lis 2005, 21:15

Yhm..tak jest, to był ostatni raz :)

..jak coś wykombinuję z tą 5 litrowa butlą, to zapraszam Misiekh 8)
"Czekoladka, której człowiek nie chciał zjeść nie liczy się jako czekoladka".
Avatar użytkownika
Orzech
 
Posty: 907
Dołączył: 21 paź 2005, 16:08
Lokalizacja: leszczyna, a jakże

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Offtopic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

Copyright © 2004-2019 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 19 mar 2019, 16:14 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA | Forum: PHPBB
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka

cron